Gesprek Vivian van Gaal – MU Eindhoven

Vivian

Vivian van Gaal

Op 5 maart zijn we naar de MU locatie op Strijp-S gegaan voor een afspraak met Vivian van Gaal. Vivian werkt bij MU en houdt zich bezig met ‘Education and Public Participation’. Afgelopen jaar hebben we Vivian leren kennen tijdens de cursus ‘Mediawijsheid’ en hebben we samen het  Open School evenement georganiseerd. Als oriëntantie op het onderzoek naar 3.0 en hoe dit van waarde kan zijn voor culturele instellingen, zijn we het gesprek aangegaan met Vivian over haar ervaringen/ideëen over 3.0 en of/hoe dit terug te zien is bij MU.

Gedurende het gesprek werden we weer flink aan het denken gezet en dat is goed ook. Vivian gaf aan dat het ‘3.0’ werken erg dubbel kan zijn. Enerzijds is het inspirerend en heel erg interessant om zo aan de slag te gaan, anderzijds is het soms ook zo heerlijk om duidelijkheid te hebben en te weten wat er gaat gebeuren. Ook wat betreft publieksparticipatie zit er een spanning. Vivian heeft een paar mooie voorbeelden genoemd van projecten waarbij het publiek actief betrokken wordt, onder andere het project Disaster Playground (nu te zien bij MU Strijp-S) en Play&Learn (een interactieve website die in aanbouw is, een speel- en leeromgeving waar mensen zelf aan de slag kunnen). Maar het publiek helemaal laten bepalen wat er te zien is, is bij MU is niet aan de orde en is volgens Vivian ook niet de bedoeling. Mensen komen naar MU om ‘het neusje van de zalm’ wat betreft kunst te ervaren en als de inhoud van MU door iedereen bepaalt kan worden, is de kans groot dat er iets half-lauws komt. Dat is niet de bedoeling en Vivian vindt het ook een heel goede zaak dat, wat dat betreft, de besluitvorming op een ‘1.0’ manier plaatsvindt.

Mediawijsheid groep ik (Marèns) ben de tweede van links!

Mediawijsheid groep ik (Marèns) ben de tweede van links!

Er is wel veel interactie tussen MU en kunstenaars en MU en andere culturele instellingen, op dat vlak gaat MU de ‘3.0-richting’ van cocreatie en democratie zeker op.

MU is een organisatie die uitprobeert en al doende zijn weg vindt door alle veranderingen heen. Geen theoretische modelen opstellen die in de praktijk niet blijken te werken, maar proberen, fouten maken en mooie, nieuwe dingen ontdekken. Een vrijheid die culturele instellingen zich volgens Vivian kunnen permitteren omdat zij nog subsidies krijgen.
We zijn nog druk bezig met het analyseren van het gesprek en het uitvogelen wat de opgedane kennis bijdraagt aan ons onderzoek. Wat vast staat is dat ook wij de komende tijd gaan uitproberen, fouten maken en hopelijk met iets moois komen. En dat gaat geen theoretisch model worden dat in de praktijk niet werkt, maar handvatten voor culturele organisaties om kleine stapjes richting 3.0 te maken. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s