Wat hoor ik daar? …Toekomstmuziek!

Vandaag ben ik naar het jaarlijkse symposium van studentenvereniging FLOW, genaamd Van Stad tot Smart City geweest. Ik werk zelf als student-assistent voor Academic Forum, de afdeling van Tilburg University die verschillende programma’s organiseert (en mede mogelijk maakt) op verschillende gebieden. Hiervoor maak ik korte filmpjes ter ‘na-bereiding’ van de evenementen. Maar dat terzijde.

Het symposium was in mijn ogen een mooie verdieping op ons theoretisch kader. We hebben vastgesteld dat we in een digitale cultuur zijn beland. Maar welke vormen neemt dit vandaag de dag aan?

Dit filmpje is een conceptvideo van de iWatch, een horloge waar, zoals je ziet, vanalles mee kan. Het zijn gadgets die we op ons lijf gaan dragen en beweren revolutionaire veranderingen teweeg te brengen. Maar vandaag heb ik tijdens de presentatie van universitair docent Imar de Vries geleerd dat ik erg in de mythe geloof die technologie om zich heen heeft hangen. Er worden gouden bergen beloofd, maar wat doen we er uiteindelijk mee?

De volgende spreker was Martijn de Waal over ‘de stad als interface’. Hij beschrijft ontwikkelingen die technologieën als het ware ‘op de stad leggen’ zoals vele apps die verschijnen en de stad op allerlei verschillende manieren toegankelijker maken, speciaal op jouw behoeftes aangepast. Zo gaf hij een voorbeeld van een app die in contact staat met de camera’s bij een club, die op zijn beurt weer registreert hoeveel mannen en vrouwen van welke leeftijd binnen zijn. Er worden in razend tempo van deze apps ontwikkeld waarmee jij, met je smartphone, als het ware alle voorzieningen die een stad heeft te bieden kan filteren op relevantie voor jou. Hoe goed is het eten in het restaurant dat recht voor je staat, zijn er in de flat die je ziet nog mensen die ruimtes beschikbaar stellen op verhuur-site Airbnb?

De derde spreker was Daphne Horn, die ik toevallig al eens had gezien in deze Tegenlicht-documentaire. Zij is dé ‘Google Glass Explorer’ van Nederland en zij had Glass ook

Daphne Horn met Google Glass

Daphne Horn met Google Glass

daadwerkelijk op. Zij vertelde over haar ervaringen nu zij Glass tien maanden draagt. Ik vroeg haar ook over haar eigen opvatting over privacy. Met Glass, dat continu in contact staat met Google, moet je toch nadenken over hoeveel jij over jezelf prijsgeeft aan dat oh-zo-machtige bedrijf. Glass weet namelijk altijd waar je bent, hoe je beweegt en nu dus: wat jij letterlijk ziet. Zij laat Glass daarom ook zeer bewust buiten de slaapkamer en hij gaat af als ze een toilet binnengaat of aan tafel zit met haar lief. Zo klinkt het dus alsof we ons langzaam aanpassen aan gadgets, in plaats van andersom.


 

Ik schrijf deze blog vanuit mijn interesse voor nieuwe ontwikkelingen. Deze drie sprekers hebben technologische ontwikkelingen, waarbij privacy kleiner wordt en transparantie groter, vanuit verschillende perspectieven bekeken: de belofte die technologie doet, de stad aanpassen op persoonlijke voorkeuren en het bekijken van de samenleving waarbij je een gadget op je draagt die een extra laag op je perceptie van je omgeving legt.

Wij zijn in onze thesis bezig met onderwerpen als transparantie en minder top-down organisatie, waarbij input van mensen in de hun (werk) omgeving ook steeds groter wordt. Het was voor mij wederom een les dat alle vooruitgang altijd met een academische blik bekeken moet worden, zeker door ons als masterstudenten. Alle ontwikkelingen die wij uitwerken hebben een impact op personen, werknemers en werkgevers. Het is belangrijk dat we niet vergeten om mogelijke gevolgen van ontwikkelingen in kaart te brengen.

Zijn we er klaar voor?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s