Innovatie

Innovatie (klik op afbeelding voor pagina 7I-model)

Innovatie (klik op afbeelding voor pagina 7I-model)

Theorie
In het eerste thema van ons theoretisch kader hebben we beschreven hoe de samenleving aan het veranderen is. In het tweede thema staat beschreven dat ondernemer Ronald van den Hoff stelt dat er een mismatch is ontstaan tussen wat mensen willen en wat organisaties aanbieden (van den Hoff, R., 2011). Ricardo Semler heeft in zijn bedrijf SEMCO veel innovaties doorgevoerd en hij was (en is) in de manier waarop hij werkt erg vernieuwend (lees dit hier). Hoewel er in zijn omgeving ook mensen waren die hem niet steunden, heeft dit hem niet weerhouden om zijn bedrijf op een totaal andere manier te organiseren. Het doorvoeren van de innovaties kost tijd, maar hebben uiteindelijk geleid tot een zeer succesvol en winstgevend bedrijf. (Semler, R. 2013)


Best Practices
De bedrijven die zijn geïnterviewd hebben ook allemaal innovaties doorgevoerd. Niet alle innovaties die bedacht worden werken in de praktijk. We hebben bij verschillende bedrijven gezien dat het niet meteen een ‘mislukking’ hoeft te zijn als iets niet blijkt te werken.

Het Van Abbemuseum heeft ervaren dat het heel erg belangrijk is om bij de kern van je bedrijf te blijven, als je dit doet kun je bijna alles maken. Bij Knowmads ervaren studenten soms teveel vrijheid. Uit een persoonlijk gesprek met Jake Esman van Knowmads blijkt dat er een verschil  is tussen ‘uninterest’ en ‘desinterest’. “Je moet niet alle touwtjes in handen willen houden om verandering mogelijk te maken. Je moet niet ongeïnteresseerd zijn, maar gedesinteresseerd in alle mogelijke gevolgen, want die zijn eindeloos. Je moet kunnen loslaten om stappen verder te zetten. Er durven achter komen dat iets niet werkt. Maar die sfeer moet wel samen gecreëerd worden”.


Aanbevelingen

  • Creëer een sfeer waar geleerd wordt van fouten.
  • Probeer als organisatie niet teveel te anticiperen op de toekomst, maar stel zelf een duidelijke koers en houd daar zoveel mogelijk aan vast. Formuleer deze richting vanuit de kern van de organisatie.
  • Niet alleen op organisatieniveau, maar ook het individu functioneert beter wanneer er ruimte is voor zelfontplooiing. Zo kan iemand zijn sterktes ontdekken en ontwikkelen en een grotere aanwinst zijn voor een organisatie, zeker in combinatie met meer verantwoordelijkheden en bevoegdheden.

PadUni

Advertenties

3 thoughts on “Innovatie

  1. Pingback: Aanbevelingen intern | cultuurmanagement3punt0

  2. Pingback: Instrumenten | cultuurmanagement3punt0

  3. Pingback: Aanbevelingen intern | Vernieuwend ondernemen in de culturele sector

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s