Inspirerend Netwerk

Inspirerend netwerk (klik op afbeelding voor pagina 7I-model)

Inspirerend netwerk (klik op afbeelding voor pagina 7I-model)

Theorie
In de huidige samenleving is informatie overal te vinden. Met de komst van het internet hebben organisaties niet meer het monopolie op kennis, maar heeft iedereen toegang tot kennis. Natasja Wehman schrijft in het artikel Musea in transitie – rollen van betekenis (Wehman, N., 2010) dat het voor culturele instellingen belangrijk is om nu meer aandacht te geven aan netwerken. In netwerken kunnen verschillende organisaties en disciplines samen tot nieuwe dingen komen en samen kunnen ze meer bereiken dan een enkele organisatie kan. Tegenwoordig zitten we volgens ondernemer Ronald van den Hoff (zie in ons theoretisch kader het thema ‘van 1.0 naar 3.0’) in verschillende netwerken. Door de komst van het internet zijn we niet meer gebonden aan een enkele groep, maar kunnen we ons in verschillende groepen of paradigma’s bevinden: cyberdigma’s. (Van den Hoff, R., 2011).


Best Practices
Het hebben van een netwerk kan verschillende doelen hebben. Bij boekentijdschrift DUF hebben we gezien dat het hebben van een netwerk er toe kan leiden dat je veel meer kunt bereiken. Bij een kleine organisatie (zoals Duf) is het belangrijk om een goed netwerk te hebben om zo toch grote activiteiten neer te kunnen zetten. Duf probeert zo veel mogelijk locaties en mensen te regelen via hun netwerk. Het doel is om de behoeften van anderen te combineren met  de behoeften van jezelf. Zo organiseert Duf projecten bij organisaties die zelf graag in aanmerking komen met de doelgroep van Duf (jongeren), bijvoorbeeld een tentoonstelling in het MOTI in Breda. Op deze manier kunnen de behoeften van zowel Duf als de organisatie waarmee ze samenwerken vervuld worden.

Hoppenbrouwers Elektrotechniek organiseert bijeenkomsten voor hun klanten. Hiermee kunnen ze relaties opbouwen met de klant. De organisatie komt er achter wat de behoeften van de klant zijn en de klant leert het bedrijf kennen. Het Van Abbemuseum in Eindhoven probeert een zo groot mogelijk netwerk op te bouwen. Verspreiding is één van hun speerpunten en door middel van een groot netwerk proberen ze hun kennis en expertise te verspreiden. Ze willen de collectie niet op één plek houden, maar door middel van netwerken de collectie zo veel mogelijk.

Kleinkunstig, aanbieder van cultuureducatie voor het voortgezet onderwijs,  heeft de Facebook-pagina Cultuureducatie Community’ opgericht. Deze pagina is een groeiend netwerk waarin mensen elkaar kunnen inspireren op het gebied van cultuureducatie. Bij de organisatie van festival Incubate hebben we gezien dat het netwerk (van bezoekers) wordt ingezet om extra kennis te vergaren: de bezoekers kunnen de biografieën van de artiesten op de website aanpassen. Door effectief gebruik te maken van hun netwerk vergroot Incubate hun kennis.


Aanbevelingen

  • Een netwerkorganisatie is niet alleen naar binnen gericht om kennis voor zichzelf te houden, maar bouwt netwerken op om kennis te delen en te vergroten.
  • Netwerken kunnen bestaan uit vergelijkbare organisaties (zoals de Facebook-pagina Cultuureducatie Community) of uit totaal andere organisaties. De organisatie kijkt naar wat hij kan leren van andere instellingen en wat hij zelf te bieden heeft.
  • Een netwerkorganisatie ziet andere instellingen niet zozeer als concurrent, maar zoekt naar mogelijkheden voor samenwerking.

PadUni

Advertenties

3 thoughts on “Inspirerend Netwerk

  1. Pingback: Aanbevelingen extern | cultuurmanagement3punt0

  2. Pingback: Innovatie | cultuurmanagement3punt0

  3. Pingback: Aanbevelingen extern | Vernieuwend ondernemen in de culturele sector

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s