Interne organisatie

Interne organisatie (klik op afbeelding voor pagina 7I-model)

Interne organisatie (klik op afbeelding voor pagina 7I-model)

Theorie
In het theoretisch kader is een uitgebreide uitwerking van het bedrijf SEMCO opgenomen. Ricardo Semler heeft toen hij het bedrijf van zijn vader overnam een aantal rigoureuze organisatieveranderingen doorgevoerd. De kern van het vernieuwend ondernemen van SEMCO is een verschuiving van aandacht van technologie naar de kwaliteit van leven. Werknemers krijgen meer vrijheid en vertrouwen. Hierbij komt een grotere verantwoordelijkheid voor eigen presteren en positieve bedrijfsresultaten (Semler, R., 2013). In de veranderende manieren van ondernemen verwoordt Jaap Boonstra dit in het tweede thema als een verandering van een mechanische naar een organische structuur (Boonstra, J. 2001). Van strakke regels en voorschriften naar meer flexibiliteit en ruimte voor innovatie. Goede communicatie en gelijkstelling van de identiteit is belangrijk om cultuurverschillen tussen afdelingen te voorkomen. Cultuurverschillen kunnen resulteren in afdelingen die enkel aandacht hebben voor eigen werkzaamheden, waardoor de gezamenlijke doelen en visie onder druk komen te staan. Boonstra onderschrijft het belang om werknemers meer vrijheid te geven in handelen om zo hun eigen kennis en vermogens te kunnen ontwikkelen en toepassen. Van den Hoff schrijft in zijn boek Society 3.0 (thema 3) over vernieuwende organisaties die activiteiten moeten vormen door de volgende kenmerken toe te passen: geen top-down leiderschap maar leider als inspirator, een organisatiecultuur waar openheid en verantwoordelijkheid centraal staan, een identiteit die voor iedereen duidelijk is en die anticipeert op de toekomst en nauw contact met de (beoogde) consument (Hoff, van den R., 2011).


Best Practices
We hebben in de interviewfase bij veel verschillende soorten en maten bedrijven binnen gekeken. Hoppenbrouwers Elektrotechniek met honderden werknemers en DUF magazine met twee mensen die de touwtjes in handen hebben. Hoppenbrouwers is zo groot geworden dat het is onderverdeeld in verschillende werkmaatschappijen. Deze werkmaatschappijen hebben zelf verantwoordelijkheid en bevoegdheid om werkzaamheden te verrichten. De directie leidt alles in goede banen en is een adviesorgaan wanneer daar behoefte aan is.

Belangrijk om te functioneren is een cultuur van gelijkheid. De directie leidt de dialoog met medewerkers om elkaar op een gelijkwaardige manier van feedback te kunnen voorzien. Incubate en Knowmads geven beiden in hun organisatie veel vrijheid aan medewerkers en leggen de verantwoordelijkheid ook bij henzelf. Ideeën worden bij Incubate aan de lunchtafel bedacht, besproken en goed- of afgekeurd. Bij Kleinkunstig worden voorstellen pas ingediend als de directie ze met ja of nee kan beantwoorden. Ook wordt dit bij het Van Abbemuseum doorgevoerd, waar de overlegcultuur is teruggedrongen.


Aanbevelingen

  • Door decentralisatie kunnen verantwoordelijkheden en bevoegdheden makkelijker bij werknemers worden gelegd. Zij zijn op een kleinere schaal beter te monitoren en begeleiden.
  • Een afname van de overlegcultuur binnen een organisatie leidt tot een grotere daadkracht. Er worden voorstellen ingediend die enkel met ja of nee beantwoord hoeven te worden wat tijdbesparend werkt.
  • De directie neemt een centrale positie in, die de organisatie overziet en als bron van inspiratie en hulp dient waar medewerkers met vragen terecht kunnen.

PadUni

 

Advertenties

3 thoughts on “Interne organisatie

  1. Pingback: Aanbevelingen intern | cultuurmanagement3punt0

  2. Pingback: Identiteit | cultuurmanagement3punt0

  3. Pingback: Aanbevelingen intern | Vernieuwend ondernemen in de culturele sector

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s